Osteocondroza coloanei vertebrale toracice: simptome și tratament

simptome de osteocondroză toracică

Osteocondroza coloanei vertebrale toracice- Acesta este un proces degenerativ-distrofic la nivelul coloanei toracice, în urma căruia apar modificări patologice în țesutul osos și cartilajului coloanei vertebrale, discurile intervertebrale, articulațiile și ligamentele coloanei vertebrale sunt distruse.

Manifestările osteocondrozei la nivelul coloanei toracice nu sunt de obicei la fel de acute ca în osteocondroza cervicală sau lombară. Faptul este că coloana vertebrală toracală este mai puțin mobilă, iar articulațiile vertebrelor, coastelor și sternului formează o structură destul de puternică, care este mai puțin susceptibilă la răni ca urmare a influențelor externe. Prin urmare, manifestările clinice ale acestei boli sunt mult mai puțin probabil să conducă pacientul la medic și, ca urmare, se pare că acest tip de osteocondroză este mai puțin frecventă. Dar nu este. Aproape toți cei care sunt forțați de natura muncii lor să stea continuu la un birou sau să conducă o mașină ani de zile, există modificări la nivelul coloanei vertebrale. Și în prezența factorilor de risc (postură proastă, scolioză, leziuni, mușchi slabi ai spatelui), osteocondroza toracică este practic inevitabilă.

Cauzele osteocondrozei coloanei vertebrale toracice

Cauzele sindroamelor dureroase în osteocondroza regiunii toracice, precum și în alte tipuri de osteocondroză, sunt modificări patologice la nivelul discurilor intervertebrale (subțierea discului datorită degenerării nucleului pulpos, proeminență; hernie intervertebrală) și articulațiile articulațiilor. coloana vertebrală (distrugerea suprafețelor cartilaginoase, formarea osteofitelor).

Ca urmare a acestor modificări, comprimarea structurilor radiculare ale nervilor spinali (radiculopatie), compresia măduvei spinării (mielopatie de compresie toracică), deteriorarea măduvei spinării din cauza aportului de sânge afectat din cauza clampării, îngustarea arterelor de alimentare. iar venele (compresie-mieloischemie vasculară) pot apărea.

Simptomele osteocondrozei coloanei vertebrale toracice

Principalele simptome ale osteocondrozei coloanei vertebrale toracice sunt următoarele:

 • durere în piept, agravată de șederea prelungită într-o singură poziție și în timpul efortului fizic;
 • durere surdă în spațiul interscapular;
 • durere la ridicarea brațului drept sau stâng;
 • durere cu mișcări înclinate ale corpului, cu mișcări de rotație ale părții superioare a corpului;
 • durere crescută cu inhalare și expirație profundă;
 • durere în spațiile intercostale care apar în timpul mersului;
 • senzație de strângere a pieptului sau a spatelui (ca cu un cerc);

Semnele de osteocondroză toracică pot fi, de asemenea:

 • senzație de târăre pe tot corpul, amorțeală în anumite zone ale pielii;
 • mâncărime, arsuri și răceală ale extremităților inferioare;
 • fragilitate crescută a unghiilor și descuamarea pielii (un semn al tulburărilor vasculare);
 • tulburări nemotivate ale tractului digestiv: constipație, diaree, flatulență, greață.

Simptomele osteocondrozei coloanei vertebrale toracice sunt adesea foarte asemănătoare cu simptomele altor boli - în special, angina pectorală, infarct miocardic, boli gastrice, pneumonie. Prin urmare, este foarte important să se efectueze diagnostice diferențiale folosind metode instrumentale și de laborator suplimentare de examinare.

Dorsago și dorsalgia ca manifestări ale osteocondrozei coloanei vertebrale toracice

Simptomele osteocondrozei regiunii toracice depind de gradul modificărilor și de localizarea lor în coloana vertebrală. Osteocondroza toracică se caracterizează prin două sindroame vertebrale - dorsago și dorsalgie.

Dorsagoeste o durere bruscă ascuțită la nivelul coloanei vertebrale toracice. Se observă de obicei la persoanele a căror muncă este asociată cu ședința prelungită într-o singură poziție, fiind într-o poziție incomodă, efectuând o muncă monotonă monotonă. Un atac de dorsago („lumbago toracic") este un atac acut de durere „pumnal" între omoplați. În timpul unui atac, mușchii sunt atât de încordați încât poate fi chiar dificil să respiri. În acest caz, durerea la nivelul coloanei toracice se poate răspândi ca nevralgia intercostală (de-a lungul coastelor) spre stern, uneori până la omoplat. Aceste simptome sunt similare cu cele ale unui infarct miocardic. Dar, spre deosebire de infarctul miocardic din dorsago, electrocardiograma pacientului se încadrează în norma de vârstă, iar administrarea de nitroglicerină sau alte medicamente similare nu duce la o îmbunătățire a stării. În plus, durerea se intensifică cu mișcările de rotație ale corpului superior, iar palparea (palparea) coloanei vertebrale toracice la pacienții cu osteocondroză poate provoca durere la locul de ieșire al nervului spinal (rădăcină nervoasă).

Dorsalgieîncepe treptat, imperceptibil și durează până la două-trei săptămâni. Durerea neascuțită la nivelul coloanei vertebrale afectate și diverse disconforturi sunt caracteristice. Durerea este agravată de respirația profundă și de aplecarea în față sau în lateral. Se determină tensiunea musculară și limitarea intervalului de mișcare în regiunile cervicotoracice (dorsalgie superioară) sau lombar-toracică (dorsalgie inferioară). Spasmul muscular este, de asemenea, foarte pronunțat, astfel încât pacienții au și o senzație de lipsă de aer. Senzațiile neplăcute sunt agravate de înclinarea trunchiului în lateral și înainte, ceea ce limitează orice mișcare în secțiunile adiacente ale coloanei vertebrale. Durerea se agravează de obicei noaptea, după trezire, durerea dispare de la sine cu o scurtă plimbare. Durerea este agravată de respirația profundă, poziția forțată prelungită a corpului.

Alocați: dorsalgie superioară, însoțită de dureri în regiunea cervicotoracică și dorsalgie inferioară, în care există dureri în regiunea toraco-lombară. Dorsalgia poate dura până la 3 săptămâni.

Acest tip de dorsalgie trebuie diferențiat de pneumonie, care are și simptome similare, dar sunt completate de simptome pulmonare: tuse, dificultăți de respirație, febră.

Alte caracteristici ale simptomelor de osteocondroză a coloanei vertebrale toracice

Cu osteocondroza regiunii toracice, se observă adesea un sindrom gastrologic, care este adesea definit ca o boală a tractului gastrointestinal. Principala plângere a pacienților care apelează adesea la un gastroenterolog este durerea în regiunea epigastrică, care, de regulă, crește după-amiaza după munca fizică și dispare (sau dispare complet) după o noapte bună de odihnă. Apariția și intensificarea acestuia practic nu sunt legate de sezonalitate (cum se știe, la pacienții adevărați cu gastrită, ulcer peptic, trece rare de toamnă și primăvară fără exacerbări grave), calitatea alimentelor și alimentația. Aceste caracteristici ale manifestării sindromului ajută la stabilirea diagnosticului corect.

În cazul osteocondrozei, discurile intervertebrale de la nivelul vertebrelor 7-11 suferă, durerea - fie puternică, paroxistică, fie surdă, dureroasă - se extinde în hipocondrul drept. În timpul unui atac, pacienții vin adesea la spital cu o varietate de diagnostice: colecistită acută calculoasă, prolaps renal, pancreatită, colită, urolitiază. Și numai ca urmare a unui examen medical detaliat, este posibil să se facă un diagnostic corect -osteocondroza coloanei toracice.

Tulburările vasculare cauzate de osteocondroză pot fi suspectate dacă, fără un motiv aparent, pielea se desprinde, unghiile devin foarte casante, iar picioarele se simt adesea reci.

Adesea, osteocondroza coloanei toracice este complicată de nevralgia intercostală. Durerea de-a lungul coastelor se extinde până la stern. Orice mișcare crește disconfortul, inclusiv tusea, strănutul, chiar și inhalarea. Ocazional, durerea poate fi simțită și în peretele abdominal anterior. Un atac de nevralgie intercostală cauzat de osteocondroza toracică poate dura de la câteva ore până la câteva săptămâni. Poate dispărea fără tratament, dar mai târziu apar recidive pe termen lung. Factorii provocatori ai unui astfel de atac de nevralgie intercostală pot fi ridicarea de greutăți, postura prelungită inconfortabilă, hipotermia, răceala și stresul.

Ce este osteocondroza toracică? Care sunt simptomele sale și cum să o tratăm?

Despre cauze și simptomeosteocondroza regiunii toracicecoloana vertebrală și noile metode de tratament sunt spuse de un medic profesionist și profesor.

Tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice

Tratamentul medical al osteocondrozei

Cu osteocondroza coloanei vertebrale toracice, tratamentul simptomatic obișnuit este efectuat pentru ameliorarea durerii: AINS, analgezice, precum și unguente și geluri anestezice. Dacă este necesar, sunt prescrise relaxante musculare, antidepresive.

În orice stadiu al osteocondrozei, tratamentul implică numirea de condroprotectori (medicamente care refac țesutul cartilajului), vitamine și minerale (pentru a crește rezistența ligamentelor și a restabili structura țesutului osos).

Terapia medicamentoasă trebuie combinată cu alte tratamente:

 • gimnastică pentru osteocondroza toracică (se efectuează zilnic de mai multe ori pe zi);
 • fizioterapie;
 • masaj;
 • terapie cu exerciții fizice;
 • presopunctură (efect tactil asupra punctelor de acupunctură, care are un efect excitant și calmant asupra corpului)
 • acupunctura (sau acupunctura) - introducerea de ace speciale în scop terapeutic în puncte biologic active.

Presopunctura și acupunctura duc la scăderea durerii, normalizează tensiunea arterială, stimulează sistemul imunitar.

Terapia de exerciții pentru osteocondroza regiunii toracice are ca scop întărirea mușchilor spatelui, a mușchilor centurii umărului și a mușchilor respiratori, restabilirea curbelor fiziologice ale coloanei vertebrale și formarea posturii corecte.

Masajul ajută la ameliorarea hipertonicității musculare, a durerii, îmbunătățește alimentarea cu sânge a țesuturilor paravertebrale și nutriția cartilajelor. Masajul în combinație cu terapia de exerciții pentru osteocondroza toracică oferă un efect pozitiv maxim.

Rezultate foarte bune în tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice au arătat un plasture terapeutic.

Tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice cu un plasture

tratamentul osteocondrozei cu un gips

Medicamentele prescrise în tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale, cum ar fi AINS, relaxantele musculare etc. , cu utilizare prelungită, pot dăuna organismului. Și în prezența anumitor boli ale tractului gastrointestinal, multe dintre aceste medicamente sunt în general contraindicate.

Pentru a minimiza efectele secundare ale medicamentelor și pentru a crește eficacitatea tratamentului osteocondrozei, un medicament de nouă generație - un plasture antiinflamator analgezic terapeutic - ajută.

Plasturele medical a demonstrat o eficiență ridicată în tratamentul diferitelor boli ale coloanei vertebrale, inclusiv în tratamentul osteocondrozei din regiunea toracică. Vă permite să calmați durerea și inflamația, să îmbunătățiți circulația sângelui în zona afectată și să reduceți doza de analgezice și medicamente antiinflamatoare.

Pentru a ameliora simptomele acute în tratamentul osteocondrozei toracice a coloanei vertebrale, se folosește un plasture medical de la 3 la 5 zile. Durata cursului tratament - de la 9 zile. De obicei, se recomandă utilizarea plasturelui medical dimineața timp de 12 ore, dar este posibil să se aplice noaptea.

Eficiență ridicată, compoziție unică, efect terapeutic pe termen lung (până la 12 ore! ), ușurință în utilizare și preț accesibil fac plasturele alegerea în tratamentul osteocondrozei coloanei vertebrale toracice.