De ce doare spatele în zona omoplaților?

Oamenii asociază durerea de spate în zona omoplaților cu starea coloanei vertebrale. Dar durerea în partea superioară a spatelui apare uneori din cauza bolilor inimii, ale sistemului vascular și respirator, epigastric. Durerea este înșelătoare, este localizată într-un singur loc, de exemplu, în piept și poate radia spre spate, așa că oamenii cred că doare în coloană. Ascultând senzațiile, cunoscând natura durerii, posibilele simptome, puteți încerca să distingeți boala coloanei vertebrale și a mediastinului. Pentru a face acest lucru, trebuie să știți ce boli provoacă dureri de spate.

examinarea spatelui pentru dureri la omoplați

Forme

Durerea de spate între omoplați este prin natură:

 • Forma acuta - se simte in crestere, devine puternica in timp, trece suficient de repede;
 • Cronic - durere dureroasă, îngrijorări pentru o lungă perioadă de timp, nu se oprește până când nu se iau măsuri corective.

Durerea poate apărea după sport sau atunci când o persoană este într-o poziție forțată pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, doarme fără pernă. Durerea de orice natură: durerea severă, durerile, durerea surdă între omoplați nu este o boală, ci un simptom al unei boli. Prin urmare, înainte de a începe orice tratament, este recomandat să aflați cauzele durerilor de spate între omoplați.

Nu este nevoie să alergi imediat după pastile, mai întâi trebuie să vizitezi un medic. Specialistul va evalua natura durerii, va stabili un diagnostic și va ajuta să răspundă la întrebarea de ce doare spatele între omoplați. Nu merită să ne gândim la leziunile coloanei vertebrale, deoarece dacă o persoană cade, atunci cauza durerii la nivelul coloanei vertebrale între omoplați este clară. Și atunci când un pacient se plânge de durere de etiologie necunoscută, medicul va asocia aceste boli cu coloana intervertebrală.

Cu o hernie

Hernia intervertebrală este rar localizată la nivelul coloanei vertebrale toracice. Acest segment al coloanei vertebrale nu suportă o sarcină mare. Dar totuși, uneori, doare în coloana vertebrală între omoplați tocmai din acest motiv. Pentru a exclude o astfel de posibilitate, merită să contactați un neurolog și să faceți cercetări - CT, RMN.

Cu herniile, are loc un proces de patologie între vertebre - o parte a discului iese în afară, ciupind nervii.

Discul crapă, miezul, care este un amortizor de șoc, se lovește de el, deoarece greutatea este acum distribuită incorect și nervii sunt răniți, există dureri de spate în zona omoplaților. Dacă această patologie este detectată în timpul examinării, atunci tratamentul va fi efectuat cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Medicul va prescrie terapie cu exerciții fizice, fizioterapie. Dacă hernia este mare și nu poate fi vindecată, atunci este indicată intervenția chirurgicală.

O trăsătură distinctivă a durerii într-o hernie va fi durerea severă în același loc cu iradierea în piept, ca și cum inima s-ar înțepa. Dacă tratamentul nu se efectuează pentru o perioadă lungă de timp, atunci există o curbură, pareză a picioarelor, apare un dezechilibru în organele pelvine. În plus, pacientul este bântuit de dureri cronice constante între omoplații din spate.

Hipotermia mușchilor coloanei vertebrale și suprasolicitare

Puteți auzi adesea că pacientul a avut un „lumbago". Este un simptom sau o afecțiune patologică, nu o boală. Dar dacă apare „lumbago", atunci aceasta indică riscul de a dezvolta osteocondroză, scolioză, hernie. O astfel de durere de spate în regiunea omoplaților este resimțită de persoanele care lucrează fără a-și schimba poziția corpului timp de câteva ore în fiecare zi.

Grupul de risc este reprezentat de profesii: lucrători de birou, croitori, stomatologi, șoferi, chirurgi. Munca asociată cu o postură forțată, care este combinată cu hipotermie - curenți sau aer condiționat, dă o reacție la mușchi și coloanei vertebrale, există dureri la nivelul coloanei vertebrale. Tratamentul se efectuează cu medicamente nesteroidiene, unguente, masaje. Persoanelor care se confruntă cu astfel de afecțiuni li se prezintă măsuri preventive:

 • Cursuri regulate de masaj;
 • Yoga sau terapie cu exerciții fizice;
 • Evitați hipotermia și curentele de aer;
 • Mergeți mai des.

Prin metode de prevenire pot fi evitate simptomele neplăcute asociate cu lumbago.

Cu scolioza

Scolioza este o boală foarte frecventă. Statisticile spun că 60% din o sută de oameni suferă de această boală. Regiunea toracică este implicată mai des în scolioză. Cauzele scoliozei:

 • Patologii congenitale asociate cu dezvoltarea sistemului osos, aparatului ligamentar;
 • Munca sedentară;
 • Rănire, când sarcina de pe spate era isteric.

În cazul scoliozei, spatele dintre omoplați doare foarte mult, coloana vertebrală începe să se curbeze. Stadiul inițial este aproape imperceptibil, dar dacă boala progresează, atunci răsucirea vertebrală este clar vizibilă. Spatele, cu această boală, obosește rapid, în timpul unei examinări vizuale umerii pacientului sunt la diferite niveluri.

Durerea este localizată între omoplații din spate și este dată în spatele sternului. Prin natura durerii, este constantă, ca durerile, dar dacă apare suprasolicitarea fizică, atunci durerea va fi puternică, ascuțită.

Tratamentul bolii este lung. Scolioza se corectează prin întinderea vertebrelor cu un corset special care se poartă pe spate. Medicul prescrie masaj și terapie cu exerciții fizice. Analgezicele și terapia antiinflamatoare vor ajuta la reducerea durerilor de spate dintre omoplați.

scolioza ca o cauză a durerilor de spate în zona omoplaților

Cu osteocondroză

Acum osteocondroza se găsește chiar și la copiii care nu au ajuns la pubertate. Și recent s-a crezut că aceasta este o boală a unei persoane în vârstă.

În orice caz, cauza osteocondrozei este - inactivitatea. Există o modificare articulară la nivelul coloanei vertebrale, și anume, distrofie. În acest proces, începe inflamația, iar nervii discului spinal sunt ciupiți. De aceea, spatele doare în zona omoplaților cu osteocondroză.

Durerile sunt resimțite de la natură – dureri, când strănuți, când te ridici brusc sau când tusești, devin foarte puternice.

Pacienții sunt imobilizați, respirația este dificilă, există slăbiciune la nivelul membrelor superioare, amorțeală și incapacitatea de a le mișca. Cu osteocondroză, ei vor prescrie pe cale intramusculară, orală, agenți antiinflamatori, precum și unguente care distrag atenția, analgezice, exerciții speciale pentru încălzirea zonei bolnave. Pentru prevenirea bolilor - activitate și sport.

Manifestări ale nevralgiei intercostale

Cauza nevralgiei intercostale este apariția presiunii asupra rădăcinilor nervilor regiunii toracice. Vinovații acestei afecțiuni sunt rănile, bolile infecțioase, osteocondroza și încordarea spatelui. În cazul nevralgiei, coloana vertebrală dintre omoplați rareori doare, o parte a sternului dintre coaste doare adesea, dar în unele cazuri poate să dureze omoplații și să scâncească. Simptomul durerii se intensifică dacă apăsați mâinile pe stern.

Tratamentul va fi: kinetoterapie, acupunctura, vitamine din complexul B, acestea sunt capabile sa refaca structurile nervoase. Dacă boala se agravează, atunci ei pun un blocaj de novocaină, prescriu sedative și unguente care distrag atenția.

Manifestări ale miozitei musculare

Miozita apare cu o răceală, suprasolicitare a mușchilor coloanei vertebrale, leziuni, hipotermie. Procesul inflamator al mușchilor are loc în perioada acută și cronică. Spatele poate răni în diferite părți și în coloana vertebrală dintre omoplați poate răni și partea inferioară a spatelui. Durerile sunt dureroase în natură, cu orice mișcare se intensifică. Ce să faci cu miozita? Unguentele pentru calmarea durerii și încălzirea ajută.

Manifestări ale spondilartrozei

Prin manifestare, boala este asemănătoare cu osteocondroza, unde durerea la nivelul coloanei vertebrale între omoplați este cronică, cu o încărcare pe spate se intensifică. De asemenea, omoplații dor mai mult atunci când boala se agravează. Semnul distinctiv al spondiloartrozei va fi distrugerea cartilaginoasă a vertebrelor, unde cartilajul este înlocuit cu os. În timpul diagnosticului, aceste modificări sunt observate pe radiografie sau RMN, iar dacă examinăm vertebra afectată, atunci se vor găsi proeminențe osoase pe ea.

Tratamentul este prescris complex. În primul rând, durerea este ameliorată - poate fi analgezice, medicamente nesteroidiene, blocaje de novocaină.

Sunt prescrise magnetoterapie și electroforeză, laser, curenți. Există multe proceduri de fizioterapie pentru această boală, așa că vom lăsa această alegere pe seama medicului. Tracțiunea este terapie prin tracțiune. Zonele în care apare inflamația sunt afectate de curent, în urma căruia spasmele sunt reduse, se produce endorfină, care servește ca analgezic. Masajul spatelui relaxează, elimină durerea.

sfatul medicului pentru durerile de spate în zona omoplaților

Un masaj special este indicat pentru bolile care sunt asociate cu coloana vertebrală, dar nu poate fi folosit în timpul exacerbărilor, atunci orice efect asupra vertebrelor este contraindicat. Aceeași regulă se aplică acupuncturii.

Principala metodă de tratament și prevenire a bolilor coloanei vertebrale va fi exercițiile de fizioterapie - terapie cu exerciții, exerciții pe bara orizontală, și anume, exerciții de tragere. Înotul s-a dovedit foarte bine, așa că ar fi bine să mergi la piscină. Toate aceste metode trebuie să fie sub îndrumarea unor profesioniști cu experiență, atunci beneficiile vor fi probabile.

Durere în organele interne

Dacă există dureri între omoplați din spate, asta nu înseamnă deloc că cauza se află la nivelul coloanei vertebrale. Toate patologiile organelor care sunt localizate în mediastin au simptome, unde există durere în zona omoplaților. Procesele greșite în organul inimii, debutul infarctului miocardic, angina pectorală provoacă durere sub omoplat. Un atac acut este însoțit de o scădere a tensiunii arteriale. Asigurați-vă că sunați o ambulanță.

Durerile caracteristice acestor afecțiuni sunt acute, dar durata lor este de aproximativ 5 minute. Durerea este ameliorată prin administrarea de nitroglicerină.

Cu ulcere și pancreatită, spatele doare și în zona omoplaților, dar cu aceste boli, durerea poate fi încă localizată în stomac, regiunea epigastrică și apar tulburări dispeptice, așa că trebuie să ascultați cu atenție. natura sentimentelor tale și încearcă să diferențiezi toate simptomele.

Dacă spatele doare în zona omoplaților și există o tuse, atunci este posibil ca acestea să fie modificări patologice ale sistemului respirator - pneumonie. În cazul bolilor respiratorii, temperatura crește, durerea dintre omoplați va fi mai puternică cu inhalarea profundă. Orice persoană care a avut gripă sau infecții respiratorii acute se poate îmbolnăvi de pleurezie, pneumonie. Dacă nu există temperatură în timpul durerii, acestea nu sunt însoțite de manifestări cardiovasculare, tuse și tulburări dispeptice.

Cum să scapi de durere

Înainte de sosirea medicului, puteți încerca să vă atenuați singur starea. Puteți face auto-masaj și exerciții speciale pentru a calma durerea:

 1. Ne punem degetele pe umeri și începem să ne rotim coatele;
 2. Ridicați mâinile în sus, închizând palmele deasupra capului. Capul jos. Răsucirea corpului spre dreapta și stânga;
 3. Stând pe un scaun, coboară capul astfel încât bărbia să atingă pieptul, pune degetele strânse împreună pe ceafă. Apăsați încet mâinile pe ceafă. Dacă există durere severă, atunci exercițiul se oprește;
 4. Rotirea lentă a capului - în lateral, spate, lateral, înainte;
 5. După ce s-a aruncat înapoi, mâna dreaptă în spatele capului, în timp ce stați, faceți înclinări lente spre partea stângă. Schimbați mâinile și aplecați-vă în direcția opusă.

Merită să ne amintim că în timpul formei acute a oricărei boli, masajul este contraindicat. Mâinile strânse într-un pumn, degetul mare ieșind în afară. Începând de la partea inferioară a spatelui, mișcările circulare ale pumnului peste piele urcă. Puteți face mișcări, mângâind circular coloana vertebrală, cu al doilea și al treilea deget. Este important să nu puneți presiune pe locul unde este localizată durerea. Dacă în timpul mișcărilor de masaj durerea doar se intensifică, procedura trebuie oprită.

Remediile la domiciliu pentru ameliorarea durerii includ aplicarea de unguente și geluri. Trebuie amintit că toate aceste activități sunt doar pentru a reduce durerea, dar nu și pentru tratament. Terapia reală ar trebui prescrisă de un medic, așa că dacă există o îmbunătățire temporară, aceasta nu înseamnă că boala a renunțat. Consultați imediat un medic și rămâneți sănătoși.